sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

HU-Kalajoki sammutti Mäntän Valon

(Kuva Hannu Tilus)

HU-Kalajoki voitti ensimmäisen ristiinkarsintaottelunsa Mäntän Valoa vastaan numeroin 2-3 ( 17-25, 25-21, 31-29, 18-25, 15-17). Mäntän Valo saapuu viikon päästä Himangalle ja silloin HU-Kalajoen on voitettava viimeinen erä.

Ensimmäisessä erässä kotijoukkue MäVa siirtyi 3-0 johtoon, mutta HU-Kalajoki tasoitti tilanteeksi 3-3. Sitten edettiin tasatahtia 10-10:een. HU-Kalajoki repäisi sen jälkeen kolmen pisteen kaulan numeroihin 12-15 ja edelleen numeroihin 15-21. Tässä vaiheessa erä oli käytännössä sinettiä vaille ja niin HU-Kalajoki vei erän numeroin 17-25.

Toisessa erässä kotijoukkue MäVa aloitti vahvasti siirtyen ensin 5-2 johtoon ja sen jälkeen ero repesi jo 9-4:ään. Erittäin tarkka tuomarilinja tuotti vaikeuksia kalajokisille. Kotijoukkue jatkoi vahvaa peliään ja niin tilanne oli taululla 19-12. HU-Kalajoki piristyi ja kavensi tilanteeksi 19-15. Kotijoukkue lisäsi höyryä ja siirtyi tavoittamattomaan johtoon 23-19. Näin erä meni kotijoukkueelle numeroin 25-21.

Kolmannessa erässä pitkältä tauolta palanneet pelaajat oli taistelutahtoa täynnä. Tasatahtia edettiin numeroihin 12-12. Sen jälkeen kotijoukkue repäisi eron 18-13. HU-Kalajoki kavensi tilanteeksi 22-21 ja tasoitti erän tilanteessa 24-24. Erävoiton hakeminen ei onnistunut kummaltakaan joukkueelta heti, vaan mentiin tilanteeseen 29-29. Sen jälkeen HU-Kalajoki epäonnistui hyökkäyksessä ja ylitti myös keskirajan. Näin erä MäVa:lle numeroin 29-31.

Neljännessä erässä sisuuntunut HU-Kalajoki pelasi hurmiossa Ilya Dimitrovin esimerkin siivittämänä ja siirtyi 2-8 johtoon. Erä oli HU-Kalajoen hallinnassa ja pian oli taululla numerot 12-19 ja erä oli käytännössä HU-Kalajoen heiniä. Erä vieraille numeroin 18-25.

Ratkaisen viidennen erän MäVa aloitti vahvasti johtaen 6-3, mutta HU-Kalajoki tasoitti pelin tilanteessa 8-8. Tasatahtia edettiin numeroin 13-13. HU-Kalajoki siirtyi johtoon 14-15 ja katkaisi erän numeroihin 15-17. Näin HU-Kalajoki voitti ottelun numeroin 3-2. Seuraava ottelun ensi sunnuntaina Himangalla jolloin HU-Kalajoen on voitettava ottelu säilyttääkseen sarjapaikkansa. Ensi sunnuntaina otteluun tarvitaan äänekäs kannustusjoukko kotijoukkueen tueksi, sillä Mäntän Valo on voitettava vaikka lisäerän kautta. Siis ensi sunnuntaina kansa suuntaa Himangan urheiluhallille katsomaan todellista jännityskamppailua.

Epäoikeudenmukainen karsinta

Kaleva Sport luopui lentopalloilun ykkössarjapaikastaan. Tämä merkitsi sitä, että Saarijärven Pullistus säilytti sarjapaikkansa ilman karsintaan. Laajasalon Voima ja Kyyjärven Kyky olivat sopineet vain yhdestä pelistä. Laajasalon Voiman hävisi Kyyjärvellä Kyvylle puhtaasti 3-0. Näin Kyyjärven Kyky varmisti sarjapaikkansa. Näin teki myös Laajasalon Voima, jonka seuraava vastustaja olisi ollut Kalevala Sport, joka luopui sarjapaikastaan. Näin Laajasalon Voima säilytti sarjapaikkansa käytännössä ilman karsintaa. Sarjapaikastaan joutui karsimaan todellisuudessa ainoastaan Mäntän Valo ja HU-Kalajoki. Pielavesi voitti yllättäen Kuortaneen ja säilytti sarjapaikkansa ykkössarjassa. Kuortane säilyy ykkössarjassa vaikka häviäisi kaikki pelit, sillä maajoukkuenuorille on varattu paikka ykkössarjaan. Todelliset karsijat ovat vain Mäntän Valo ja HU-Kalajoki. Menettely ei ole oikeudenmukainen. On täysin varmaa, että Suomen Lentopalloliitto joutuu korjaamaan pudotuspelikäytäntöä, koska nyt vain kaksi kahdeksasta joukkueesta joutuu todellisuudessa karsimaan sarjapaikastaan.

Mäntän Valon joukkueen pelaajista

Mäntän Valo on sekoitus todellisia konkareita ja juniori-ikäisiä pelimiehiä. Parhaassa iässä olevia pelureita edustavat suuren vastuun joukkueen pelistä kantava monipuolinen yleispelaaja Antti Leppänoro ja keskimies Jussi Salmi. Hyökkäysvastuusta kantaa suurimman osan Latvian entinen maajoukkuemies Ilmars Balodis, joka on pelannut Suomen SM-liigassakin lähes sata ottelua NaPan ja Ettan riveissä. SM-liigan lisäksi Balodis on pelannut Latvian, Sveitsin ja Viron pääsarjoissa. 204-senttinen latvialaiskolossi pelaa hakkurina. Yleispelaajina esiintyvät joukkueen johtohahmo Antti Leppänoro, Matti Vuokko ja brasilialaisvahvistus Claudino Severino. Vuokko on pelannut kauden aikana myös keskellä ja Severino liberona. Keskariosastoa edustavat nuori lupaus Karl Külaots ja Jussi Salmi. Liberon tontilla on kauden aikana vieraillut useampikin pelaaja.

Mäntän Valo sijoittui ykkössarjan kakkoslohkossa toiseksi viimeiseksi voitettuun sarjakauden aikana vain neljä peliä. Saarijärven Pullistus kaatui kaksi kertaa numeroin 3-1, Laajasalon Voima samoin numeroin 3-1 ja Kontiolahden Iskun numeroin 3-0.