sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Vaasan Kiisto oli vahvempi Arto Raution juhlaottelussa

Arto Rautio 50 vuotta

Himangan kaarihalli oli täyttynyt ääriän myöteen täyteen, kun paikkakunnan lentopalloikonin Arto Raution 50-vuotisjuhlaotteluna pelattiin ykkössarjan lentopallo-ottelu HU-Kalajoki – Vaasan Kiisto. Vieraat veivät jännittävän ottelun numeroin 1-3 (18-25, 25-22, 18-25,19-25). Ottelu ratkesi Vaasan Kiiston kovempiin syöttöihin ja kotijoukkueen runsaaseen virhemäärään.
Ensimmäisessä erässä edettiin tasatahtia numeroin 8-11, jolloin HU-Kalajoki käytti ensimmäisen aikalisän. Tilanteessa 15-13 syöttöruutuun asteli Vaasan Kiiston Ragza Haralds ja hän paukutteli kuuden pisteen putken ja näin oli erä käytännössä ratkennus Haraldsin vaikeisiin syöttöihin.
Kotijoukkueesta parhaiten ensimmäisessä erässä onnistuivat Santeri Rytky kolmellan torjunnallaan Teemu Haka ja Rildo Alves Dias. Kotijoukkue ei onnistunut vastaanotossa ja siitä seurasi vaikeusia passityöskentelyssä ja ennenkaikkea hyökkäyksien päättämisessä.

Toinen erä olli kokonaan toisenlaista lentopalloa. Vaasan Kiisto käytti ensimmäisen aikalisänsä ollessaan tappiolla 8-6. HU-Kalajoki käytti ensimmäisen aikalisänsä tilanteessa 12-12. Vaasan Kiisto siirtyi 13-15 johtoon, mutta kotijoukkue tasoitti ja siirtyi 17-16 johtooon. Vaasan Kiisto tasoitti, mutta kotijoukkue siirtyi 21-18 johtoon. Vaasan Kiisto kavensi tilanteeksi 22-21. HU-Kalajoki siirtyi 24-21 johtoon ja katkasi erän numeroin 25-22.
Kotijoukkueen ehdoton sankari oli Taavi Sadan viidellä hyökkäyspisteellä ja kahdella torjuntapisteellä. Passari Italo Do Nascimento hajoitti erinomaisesti vieraiden torjunnan passeilla kolme hyökkäystäkin mainioilla sijoituksilla vieraskenttään.

Kolmatta erää edettiin tasatahtia numeroihin 10-11. Tilanteessa 12-15 HU Kalajoki käytti ensimmäisen aikalisänsä. Vaasan Kiisto käytti aikalisänsä ajassa 16-20. HU Kalajoki ei kyennyt kaventamaan Vaasan Kiiston etumatkaa, vaan erä päättyi neumroihin 18-25. Kotijoukkueen onnistuja oli Teemu Haka neljällä hyökkäyspisteellään sekä mainion passipelin pelannut Italo Do Nascimento, joka torjui kaksi pistettä ja päätti yhden näyttävän hyökkäyksen. Kotijoukkue sortui liian suureen virhemäärään.

Neljännessä erässä Vaasan Kiisto käytti ensimmäisen aikalisän tilanteessa 7-7. Sen jälkeen joukkue repäsi eron tilanteeksi 8-13, jolloin HU Kalajoki käytti aikalisänsä. Jälleen kerran Vaasan Kiisto repi kovilla syötöillään eron 12-20. HU-Kalajoki kavensi tilanteeski 16-22 jolloin Vaasan Kiisto käytti toisen aikalisänsä. HU Kalajoki kavensi Taavi Sadamin syötöillä tilanteeksi 19-24 ja erä päättyi Taavi Sadamin epäonnistuseen syöttöön. Vaasan Kiistolla on hyvä latvialainen passari Ralfs Ozolins, joka kuitenkin tässä ottelussa jäi kotijoukkueen passarin Italo Do Nascimenton varjoon. Kirill Borichev ja Robin Stenman kuuluivat myös Vaasan Kiiston parhaimmistoon.

Kyyjärven Kyky näyttää olevan kuitenkin sarjan yllätysjoukkue ja voi voittaa vaikka ylemmän loppusarjan. Samalla se tavoittelisi SM-liigapaikkaa ja silloin sali kysymys tulee ajankohtaiseksi Kyyjärvellä. Oen vahvasti sitä mieltä, että Kyyjärven Kyky on todellinen yllätysjoukkue sarjassa.
Päivän sankaria Arto Rautiota muistettiin monin huomionosoituksin ottelun alussa ja lopussa. Arto Rautio tarjosi yleisölle kakkuakahvit 50-vuotispäivänsä kunniaksi ja pelasi ottelun neljännessä erässä erinomaisesti. Arto Rautio on pelannut lentopallo viidellä vuosikymmennellä ja hankkinut urheilussa kaikkiaan 72 SM-mitalia, joista yli puolet on kultaisia.