maanantai 1. joulukuuta 2008

HU-Kalajoen tappioputki jatkuu

Nurmon Jymy voitti HU-Kalajoen puhtaasti 3-0 (25-23, 25-17, 25-17) numeroin lauantaina 29.11. Kalajoella. Sunnuntaina HU-Kalajoki koki tappion Himangan kaarihallissa Napapiirin Pallo-Ketuille numeroin 3-1 ( 13-25, 25-20, 25-16, 25-22). HU-Kalajoen peli on kuitenkin mennyt kauden aikana huomattivasti parempaan suuntaan.

Lauantaina Kalajoella Nurmon joukkueesta oli poissa 32-vuotias hakkuri Jani Pykäri ja 194 cm pitkä keskitorjuja Henri Haaraniemi sekä 198 cm pitkä yleispelaaja Antti Järvenpää.
Kotijoukkueesta olivat loukkaantumisten takia poissa kokenut 192 cm pitkä keskitorjuja Leo Tilus ja yleispelaaja Kari Boren, joka on vuosikaudet pelannut yhdessä passari Ville Lehtisen kanssa. Molemmat joukkueet olivat varamiehisiä ja se näkyi myös pelin tasossa.

Nurmon Jymyn joukkueen fysiikkavalmentajana oli kalajokisille tuttu entinen maajoukkuekonkari ja nykyinen huippuvalmentaja Kauko Alajoki (kuvassa). Kauko on syntyisin Kalajoen Rahjankylästä. Hän on entinen suomalainen maajoukkuetason huippulentopalloilija. Alajoki pelasi urallaan monissa eri seuroissa kuten esimerkiksi Kokkolan Tiikereissä. Hän pelasi uransa ensimmäisen maaottelun miesten maajoukkueessa vuonna 1973, jonka jälkeen hän pelasi aina 84 A-maaottelua Suomen maajoukkuepaidassa. Hän esiintyi maajoukkueen mukana MM-kisoissa Italiassa vuonna 1978 sekä EM-kotikisoissa vuonna 1977. Urallaan hän pelasi satoja liigaotteluita eri seurajoukkueissa. Alajoki edusti uransa aikana useita eri joukkueita kuten Kalajoen Junkkareita, GVK Tapperia, Kokkolan Jymyä, Lahden Kimmoa, Kokkolan Tiikereitä, ja Seinäjoen Mailajusseja.
Pelaajauransa jälkeen Alajoki ryhtyi lentopallovalmentajaksi. Hän on tähän mennessä valmentanut Seinäjoen Maila-Jusseja, Kurikan Ryhtiä, Ähtärin Mesikämmeniä, Lapuan Virkiää, Kauhavan Visaa ja Kalajoen Lentopalloa. Nykyisin hän toimii Nurmon Jymyn joukkueen fysiikkavalmentajana.

Ensimmäisessä erässä kotijoukkue HU-Kalajoki pelasi erittäin hyvin johtaen ensimmäistä erää tilanteessa 6-2, mutta vierasjoukkue tasoitti tilanteeksi 9-9. Siitä edettiin tasatahtia aina numeroin 22-22. Sen jälkeen Nurmon Jymyn kokeneet pelaajat ratkaisivat erän nurmolaisille. Toinen ja kolmas erä olivat läpihuutojuttuja, sillä kotijoukkue ei pysynyt vieraiden tahdissa alkuunkaan. Kotijjoukkueen valmentaja Esa Lauri vaihteli pelaajia tavalla mikä herätti ihmetystä ainakin katsomossa.

Kotijoukkueen vastaanotto toimi suhteellisen hyvin Teemu Salmelan ja Alf Hillilän toimiessa vastaanottajina. Koko ottelun paras pelaaja oli ilman muuta kotijoukkueen nuori hakkuri Ville Sorvoja, joka takoi ottelussa peräti 24 pistettä. Ainoastaan kaksi kertaa Nurmon Jymyn 208 cm pitkä keskitorjuja Juha Järvenpää onnistui torjumaan Ville Sorvojan tappolyönnit. Ville Sorvoja teki kaksi syöttöpistettä.

Passari Ville Lehtinen syötti kovia ja passasi sekä jujutti erittäin hyvin. Kotijoukkueen torjunnassa on parantamisen varaan. Torjuntapisteitä koko ottelun aikana tuli kotijoukkueelle vain kuusi pistettä. Myös keskihyökkäyksiä oli liian vähän. Matti Somero ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla toisena keskipelaajana. Nuori 18-vuoitias 188 cm pitkä Pauli Pienipaavola onnistui keskipelaajana suhteellisen hyvin lyhyinä kentällä oloaikoinaan. Loukkaantuneen Kari Borenin korvaajaa joukkueessa ei ole. Keskitorjuja Ilia Dimitrovin saldo tässä ottelussa oli kymmenen pistettä ja kaksi helppoa syöttövirhettä. Teemu Salmelan saldo oli kahdeksan pistettä. Passari Ville Lehtinen hankki syötöillään ja jujuillaan kahdeksan pistettä. Alf Hillilälle kirjattiin kaksi pistettä ja Matti Somerolle neljä pistettä. Jaakko-Matti Joensuu ei kuulunut kotijoukkueen onnistujiin.

HU-Kalajoki tarvitsisi nyt kokeneen keskitorjujan sekä kovalyöntisen yleispelaajan. Ilman näitä vahvistuksia on turha haaveilla sarjassa säilymisesta. Ykkäsarjan taso näyttää tällä kaudella oleva ainakin ykkäslohkossa varsin keskinkertainen.

Sunnuntaina 30.11. Himangalla kotijoukkue HU-Kalajoki aloitti vahvasti ja vei ensimmäisen erän nimiinsä näyttävästi numeroin 25-13. Erityisesti nuori hakkuri Ville Sorvoja oli loistovireessä ja myös passari Ville Lehtinen onnistui tehtävässään erinomaisesti. Villellä oli kuitenkin pienenä miinuksena muutama verkkosyöttö. Vastaanotto oli nyt astetta parempi kuin lauantaina. Libero Tero Roukala pelasi myös hyvän pelin.

Toisesta erästä lähtien NaPan passari Toni Mäkitupa löysi entistä paremmin NaPan tehomiehen latvialaisen Arthurs Kiselevsin. Jälki oli tuhoisaa. HU-Kalajoen joukkueen torjuntapari Ilia Dimitrov - Ville Sorvoja onnistuivat nyt paremmin kuin edellisenä päivänä Kalajoella. Tästä huolimatta NaPa vei erän lukemin 25-20.

Kolmas erä oli kotijoukkueen sekoilua. Valmentaja Esa Lauri pyöritti vaihtorulettia kuin keittäjä puurokattilaa, mutta siitä ei ollut ainakaan apua tilanteeseen. Tunteet kuohatelivat kentällä, sillä kaikkiin tuomariratkaisuihin ei oltu tyytyväisiä. NaPa vei erän näytöstyyliin numeroin 25-16.

Neljännessä erässä HU-Kalajoki taisteli Teemu Salmelan johdolla, mutta NaPa vei rutiinilla kolmannen erän ja voitti ottelun nihkeästä alusta huolimatta. HU-Kalajoen peliä vastustajan on liian helppo lukea. Ensi sunnuntaina HU-Kalajoki kohtaa Ettan Oulussa.