lauantai 19. syyskuuta 2009

Henri Mustonen ratkaisi Kalajoella

Suomi-sarjan ykköslohkon ehdoton ennakkosuosikki Oulun Kiekko-Laser koki Kalajoen jäähallissa lauantaina 19.9.2009 sarjan avauskierroksella karvaan tappion JHT Kalajoelle numeroin 6-5 (3-2, 1-1, 2-2). Kiekko-Laserin helppo voitto harjoitusottelussa oli varmaan saanut pelaajat ylimieliseksi. Nyt Kiekko-Laserin peli oli kaukana siitä, mitä joukkue esitti harjoituspeleissä. JHT oli valmistautunut paremmin ja rankaisi terävästi Kiekko-Laserin virheistä. Kotijoukkue pelasi joukkueena ja ottelun sankariksi nousi voittomaalin ampunut ykköskentän laituri Henri Mustonen, joka latasi kiekon verkon perille ajassa 58.09. Riemu repesi Kalajoen jäähallissa, kun lähes 400-päinen yleisö osoitti suosiotaan raikuvin aploodein.

Ensimmäisessä erässä Kiekko-Laser aloitti terävästi. Avausmaali syntyi pelin seitsemännellä minuutilla, kun Tatu Backman ohitti JHT:n maalia vartioineen Toni Prittisen terävällä rannelaukauksella. Kiekko-Laser ehkä odotti helppoa voittoa ja niinpä muutamassa minuutissa kotijoukkue JHT Kalajoki teki kolme maalia. Henri Mustonen tasoitti pelin 1-1:een Sami Markkasen syötöstä. Sitten nuorisokentän Kai Yli-Untinen huudatti yleisöä Eino Juvosen syötöstä. Tilanne oli 2-1 kotijoukkueelle. Kolmannen maalin latasi ykköskentän Tapani Nikkilä Henri Mustosen ja Sami Markkasen esityöstä. Tässä vaiheessa Kiekko-Laser otti aikalisän. Maaleja edesauttoivat oululaisten hölmöilyt. Vaikeuksissa oli puolustajapari Jani Södö - Mikko Korkiakoski, joille tehtiin peräti neljä takaiskua. Tatu Backman onnistui ylivoimalla erän viimeisellä minuutilla kaventamaan tilanteeksi 3-2.

Kiekko-Laserin pelaajat olivat hermona, kun maaleja ei syntynyt. Hermostuneisuus näkyi jäähypenkillä. Petri Halme karkasi erän puolivälissä läpiajoon ja viimeisteli tasoituksen ajassa 30.52. Toiselle erätauolle lähdettiin kuitenkin jälleen JHT:n maalin johtoasemassa, kun joukkueen kapteeni Sami Markkanen rankaisi oululaisia ylivoimalla Henri Mustosen ja Jani Rahkolan syötöistä. Tilanne oli 4-3 kotijoukkueelle.

Kolmannen erän alussa jäällä nähtiin sisuuntunut Kiekko-Laser, ja yritys palkittiin kahdella osumalla. Ensin Niko Kähönen tasoitti tilanteeksi 4-4. Vain minuutin kuluttua Ville Mäkelä tarjosi namupassin Antti Maaningalle maalin eteen. Maaninka ei erehtynyt, vaan vei Kiekko-Laserin ottelussa johtoon toista kertaa. Tässä vaiheessa JHT:n valmentaja Jan Jasko otti aikalisän.Erinomaisesti pelannut Kai Yli-Untinen oli unohdettu yksin oululaismaalille, eikä hän erehtynyt, vaan tasoitti pelin Tomi Gronoffin ja Jesse Hietalan syötöistä. Ottelun voittomaali nähtiin ajassa 58.09, ja se syntyi kotijoukkueen Henri Mustosen harppuunahyökkäyksestä. Syöttöpisteet merkittiin Sami Markkaselle ja Tapani Nikkilälle.

Aku Joki-Erkkilä ei pelannut tässä ottelussa, koska hän ei ole tehnyt sopimusta JHT:n kanssa. Myös puolustaja Marko Tuomainen oli poissa nivusvamman vuoksi. Erityisen ilahduttavaa oli nuorten pelin. Varsinkin Kai Yli-Untinen loisti tässä pelissä ja myös nuoret puolustajat Iiro Ojala ja Eino Juvonen täyttivät hyvin paikkansa joukkueessa. Maalivahti Toni Prittisen torjuntaprosentti oli 85,71.

Näin JHT Kalajoki oli yllättänyt ehdottoman ennakkosuosikin Kiekko-Laserin. Huomenna JHT:llä on vuorossa Jeppis Pietarsaaressa. Raahe-Kiekko oli voittanut tänään Jeppiksen numeroin 5-2 ja TIHC Etelä-Portimon vieraissa numeroin 10-5.